Pályaorientációs tréning a Közgázban

Pályaorientációs tréning a Közgázban
A Közgázban a tizedik és a tizenegyedik évfolyam egy rendhagyó pályaorientációs tréningen vehetett részt.

2022.01.27-én Budapestről egy tréner jött hozzánk, akivel egy felejthetetlen napot tölthettünk el. Ez a tréning két napos volt, az első nap a tizenegyedik évfolyamnak, a második nap pedig a tizedik évfolyamnak volt lehetősége részt venni.
A napot bemutatkozással kezdtük, majd kiskorunktól kezdve a jelenig elmeséltük, hogy mit szerettünk és mit szeretünk csinálni, majd a saját képzeletünkre lett bízva, hogy hogyan látjuk saját magunkat tíz-húsz év múlva. Miután a képzelet világából visszacsöppentünk a valóságba, a tudatos pályaválasztás négy kulcskérdését tették fel nekünk.

Mit várunk el?

Mit adunk mind ehhez hozzá?

Mitől félünk? és

Mi alapján döntünk?

Ezeknél a kérdéseknél nem volt rossz válasz, mindenki meghallgatott mindenkit, és ha tudtunk, akkor jó tanácsokkal láttuk el egymást. Ezek után találkoztunk az Ikigai módszerrel ami, egy önismereti ábra. Ez volt az egyetlen téma, amivel nem sokat vagy szinte nem is foglalkoztunk eddig pedig ahhoz, hogy jó döntéseket tudjunk hozni, ismernünk kell önmagunkat és tudnunk kell, hogy hol vannak a határaink. Ebben segített ez az ábra. A tréning hátralevő részében pedig a nap fő témájával foglalkoztunk a továbbtanulással. Egyetemekről főiskolákról beszéltünk, hogy mik az elvárások, mikor érdemes továbbtanulni és mi alapján válasszunk felsőoktatási intézményt. Rengeteg szempontot átbeszéltünk és nagyon sok hasznos tanácsot is kaptunk. Ezek a feladatok abban segítettek, hogy megismerjük önmagunkat és ráébresszenek arra, hogy mit is szeretnénk valójában, mert amikor megkérdezték, hogy mi alapján választunk munkát nagyon sokan azt válaszoltuk, hogy fizetés alapján. Bár figyelembe kell venni azt, hogy hiába keresünk majd sokat, ha nem szeretjük azt a szakmát, amiben dolgozunk, míg mondjuk, lehet, hogy kevesebbet keresünk, de legalább felszabadultabbak vagyunk és vidámabban telnek majd a hétköznapjaink. Szerintem minden évbe lehetne ilyen napot szervezni a végzősöknek mert nagyon sokat segít. Reggel úgy kezdtük a napot, hogy csak négy-öt főnek volt célja vagy elképzelése a jövőjével kapcsolatban, de úgy hagytuk el a termet, hogy mind a tizenhatan tudtunk mondani olyan szakmát vagy munkát, amiben el tudnánk magunkat képzelni.
Köszönjük a trénernek, Buzder Brigittának, hogy lehetőségünk volt találkozni vele és azt, hogy eltölthettünk együtt egy csodálatos napot!


2022-02-09 16:40:22
Szerző: Deák Alexandra 11/b
diákélet
rendezvények
iskola
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
TOVÁBBI HíREINK
 
Rendkívüli felvételi eljárás a 2022/2023-as tanévre
Rendkívüli felvételi eljárás a 2022/2023-as tanévre
 
Ballagás 2022.04.29
Ballagás 2022.04.29
 
KIFIR egyeztetett felvételi jegyzék - hivatalos végeredm...
KIFIR egyeztetett felvételi jegyzék - hivatalos végeredm...
 
DÖK nap 2022.04.13.
DÖK nap 2022.04.13.
 
Fordított nap az iskolában
Fordított nap az iskolában
 
Siker az informatikában
Siker az informatikában